Entreprenörer och innovationer -> Tillväxt

Senaste veckorna har varit fyllda av drivkraft! Jag börjar med Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista – med syfte att hitta Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag som har potential att bli morgondagens börsjättar, i år var 200 bolag nominerade.

Bland dessa 33 fanns 5 bolag från Linköping, i särklass bästa region. Coolt att vara en del av denna miljö som har förmågan att plocka fram dessa bolag. Duktiga affärscoacher, kloka investerare och drivna entreprenörer, ofta unga, som sliter på och ger allt för att bolaget ska lyckas.  Schemagi,  XM Reality,  Amra,  Intuitive Aerial, SenionLab

Kriterierna för att ett bolag ska kunna hamna på 33-listan är att bolaget bygger sin verksamhet på en teknisk innovation, inte är börsnoterat, inte är äldre än 7 år samt att bolaget är verksamt i Sverige. 

Hur ska vi få dem att stanna och utvecklas i Sverige? Och hur ska vi få fler att vilja satsa på att utveckla idéer som blir bolag som växer.   Ja, det kan ju vara en fråga för våra politiker att fundera på?  Att motivera fler entreprenörer att både starta bolag och orka driva dem vidare i en tuff finansiell miljö där det är svårt att hitta kapital och investerare för de första faserna innan de riktigt stora pengarna blir aktuella.

Idag har Sverige en strukturell utmaning när det gäller finansiering av tidiga faser. För många blir detta ett stort hinder, det tar helt enkelt stopp.

Tittar man på 33-listan-bolagen från de senaste 6 åren, 124 st, så har 2500 nya arbeten skapats. Ren samhällsnytta och skatteintäkter!!

På Venture Arena i veckan hade vi över 20 bolag, över 300 som var där och lyssnade och inspirerades för att förhoppningsvis vilja investera med både kompetens och kapital för att få dessa idéer och bolag att ta nästa steg i sin tillväxtresa.

Hur ska det gå för dessa bolag och entreprenörer? Följer med spänning….